Съобщения

На вниманието на родителите, относно Национална програма за първична профилактика на рака на маточната шийка, 2021-2024 г. – подкрепа за повишаване на информираността на родителите

  16.10.2024 13:02  

Уважаеми родители,

    С писмо от Министерството на образованието и науката сме информирани, че за поредна година, в рамките на национални програми в областта на общественото здраве, Министерство на здравеопазването осигурява безплатни имунизации за различни групи от населението извън Имунизационния календар на Република България.

    Една от тези програми е Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка, 2021-2024 г.

    Целева група по националната програма за безплатна имунизация са момичета на възраст от 10 до 14 ненавършени години, като ваксините са показни за предпазване от ракови заболявания, в т.ч. и рака на маточната шийка, причинени от човешки папилома вируси (HPV). Провеждането на имунизации в посочения възрастов диапазон спомага за изграждането на ефективна защита срещу HPV в млада възраст.

    По последни данни всяка 3-та жена в България на възраст между 15 и 54 години е била заразена с HPV, което я прави изложена на риск от развитие на HPV-свързани ракови заболявания. Ракът на маточната шийка е най-честото онкологично заболяване, причинено от HPV и е на второ място по честота при жени на възраст от 15 до 44 г. Всеки ден в страната умират близо 2 жени от рак на маточната шийка.

    Ваксините срещу HPV са ефективен инструмент за предпазване и промяна на цитираната тенденция.

    Във връзка с изложеното, Училищното ръководство Ви информира за провежданата от Министерството на здравеопазването Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка, 2021-2024 г.          

    При необходимост от допълнителна информация и при възникнали въпроси може да се свържете с д-р Кремена Пармакова, началник отдел „Надзор на заразните болести“ в дирекция „Опазване на общественото здраве и здравен контрол“ на тел. 02 9301210 и електронна поща kparmakova@mh.government.bg.