Новини

Инициатива на РЗИ-Враца, Общински съвет по наркотични вещества - Враца и Превантивно – информационен център към Община Враца в Спортно училище „ Св. Климент Охридски“ във връзка с 1-ви декември – Световен ден за борба с ХИВ/СПИН

  03.12.2019 14:02  

            Днес  2 декември 2019 година се проведе лекция с учениците от Х клас на Спортно училище “Св. Климент Охридски“- Враца, по повод Световния ден за борба със СПИН.  Събитието е съвместна проява на РЗИ-Враца, Общински съвет по наркотични вещества - Враца и Превантивно – информационен център към Община Враца.

            Госпожа Стела Борисова  сподели , че Кампанията под мотото „ Промените се правят от общностите“ има за цел да информира възможно най-много ученици за същността на ХИВ, неговото предаване и разпространение, както и начините за предпазване от заразяване с вируса.

            Госпожа Нели Петкова – гл. експерт към РЗИ - Враца запозна учениците с пренасянето на вируса на коварното заболяване,  със симптомите, начините  за анонимно и безплатно консултиране и изследване за тестване, с цел предпазване и лечение на СПИН. Госпожа Ирина Витанова- педагог от Превантивно- информационния център към Община Враца  запозна учениците със  защитните мерки срещу СПИН ,  и за нарастващия брой на хората, заразени с ХИВ -вируса в Европа и в страната ни,  през последните години.

           На проведената среща учениците отговаряха на въпроси от викторина по лекционната тема. Организатори на викторината- Мадлен Иванова, Диана Младенова и Ивалина Ангелова от Превантивно – информационен център към Община Враца, предоставиха червени лентички-символ на деня, здравно-образователни материали и раздадоха много награди на учениците.